Negativ oliepris – hvordan kunne det lade sig gøre?
Meta description: Den 20. april 2020 vil stå som en særlig dag hos alverdens olietradere. Den dag gik olieprisen i minus for første gang nogensinde. Hvordan kunne det gå til?
Negativ oliepris – hvordan kunne det lade sig gøre?
Vi har gennem mange år været vant til, at prisen på olie kan svinge en hel del; både op og ned. Hvem husker f.eks. ikke oliekrisen i 1973, hvor de arabiske lande fra den ene dag til den anden skruede prisen på olie voldsomt i vejret og boykottede handel med flere lande?
Det var en tid, hvor 90% af Danmarks energiforbrug bestod af olie. Drastiske midler måtte derfor tages i brug; der blev indført bilfrie søndage, vinduesbelysning hos detailhandlen blev gjort forbudt, og danskerne blev opfordret til at skære kraftigt ned for deres energiforbrug.
Der er sket meget siden da. Men olieprisen svinger stadig. Og det gjorde den i høj grad også den 20. april 2020.
Køb en tønde olie for minus $37,63
I forbindelse med coronakrisen var både den økonomiske aktivitet og efterspørgslen på olie allerede væsentligt lavere end ellers. Samtidig var Rusland og OPEC voldsomt uenige om, hvordan de skulle gribe ændringen i efterspørgslen an – så uenige, at forhandlingerne brød sammen, og OPEC med Saudi-Arabien i spidsen fortsatte med at pumpe olie ud på oliemarkedet i stor stil.
Det fik olieprisen til at falde. Kraftigt. Prisen på olie kendte kun én vej, og den 20. april om aftenen dansk tid skete det så – olieprisen blev negativ.
Udbuddet var nu så stort, at ingen var interesseret i at købe olie. Prisen på olie futures, som blandt andet handles hos danske Saxo, var nu negativ, og fortsatte med at falde. Faktisk nåede prisen på en tønde olie til levering i maj et lavpunkt på hele -37,63 dollars. Det betød teoretisk set, at man kunne få leveret en olie til maj – og modtage $37,63 oveni handlen.
Siden da er prisen på olie steget markant igen, og handles i dag i niveauet omkring $25.
Hvad var årsagen til det markante fald?
Det kan virke besynderligt, at olieprisen kan blive negativ. Der gemmer sig dog en god forklaring. På daværende tidspunkt var verdens olielagre ved at være fyldt op, og prisen for at opbevare olie kunne derfor forventes at stige. Og at købe en vare – i dette tilfælde olie – som absolut ingen efterspørger, og så ovenikøbet skulle betale for at opbevare den uden nogen anelse om, hvornår den vil kunne sælges igen… ja, det må betegnes som ”bad business”. Af samme grund kan det heller ikke afskrives, at vi har set negative oliepriser for sidste gang.