Investerer du bæredygtigt?

Som aktieinvestor er det ikke længere nok at koncentrere sig om mulige afkast og risici, når du skal udvælge dine aktier. I takt med, at verden ændrer sig, gør investorernes fokus det samme, og det er derfor blevet mere populært end nogensinde før at investere bæredygtigt. Spørgsmålet er så – investerer du i bæredygtige aktier?

En bæredygtig investering

At en investering er bæredygtig, kan dække over flere forskellige ting. Typisk omhandler bæredygtigheden klima og miljø, men også parametre som arbejdsvilkår, menneskerettigheder og grundlæggende etik indenfor mennesker og teknologi kan have betydning for, om en investering er bæredygtig.

Den optimale bæredygtige investering lever selvfølgelig op til alle bæredygtige krav, men når det er sagt, så er det ikke sikkert, at det, der er en bæredygtig investering for én investor, nødvendigvis kategoriseres som en bæredygtig investering for en anden investor. Det afhænger i sidste ende af hvilke bæredygtighedsparametre, de enkelte investorer fokuserer på.

Sådan finder du en bæredygtig investering

Hvis du vil investere bæredygtigt, kræver det selvfølgelig, at du finder bæredygtige investeringer. For at kunne gøre dette, er du nødt til fra start at lave nogle rammer for, hvordan du definerer en bæredygtig investering; altså hvilke parametre, der tæller for dig.

Når dette er gjort, kan jagten på de bæredygtige investeringer gå ind. Vælger du at investere i enkeltaktier, vil du hurtigt opleve, at det kan være noget af en udfordring at finde ud af, om forskellige selskaber lever op til alle dine krav til bæredygtighed eller ej. Blot fordi man investerer i en ”grøn” aktie, er det ikke givet, at den er bæredygtig – for hvordan behandler selskabet sine medarbejdere, og hvor meget CO2 udleder de selv i produktionen?

Synes du, at det bliver for stor en mundfuld at skulle finde aktierne selv, kan du i stedet investere i bæredygtige ETF’er, der er en slags aktiepuljer med bæredygtige investeringer. Her er udvælgelsen af de bæredygtige aktier sket, så du ikke behøver at bruge tid og energi på det. Hvis du er interesseret i at investere i bæredygtige ETF’er, kan du evt. se mere her.

Inden du vælger dine bæredygtige investeringer, skal du desuden være opmærksom på, at du kan risikere at skulle gå en smule på kompromis med dit afkast, når du investerer bæredygtigt. Dermed ikke sagt, at der ikke kan laves glimrende, bæredygtige afkast – det er blot vigtigt at indse, at den bæredygtige tilgangsvinkel alt andet lige begrænser dit manøvrerum på finansmarkederne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *