Stor guide til aktier for begyndere – Kom igang med aktiehandel her

Der er flere og flere der begynder at interessere sig for aktiehandel og især når de lige har fået løn, er det ekstra interessant at komme i gang med. Men når man så begynder at tjekke mulighederne ud, så bliver de fleste forvirrede, da mulighederne for at investere i aktier og andre typer investeringer er mange og er eksempelvis aktier, obligationer, investeringsforeninger, råvare, valuta, crowdlending og mange flere.

Man kan godt have svært ved at vælge og derved også svært ved at komme i gang. Især fordi der er så mange begreber og ord som man ikke kender til når man er nybegynder indenfor aktier. Derfor har vi lavet denne guide, så du er bedre rustet til netop at komme i gang med at investere i aktier.


Hvad er en aktie?

En aktie er en lille andel af en virksomhed der er børsnoteret. Det betyder helt konkret at når du køber en aktie, så køber du en lille andel af en virksomhed og bliver på den måde medejer. Jo flere aktier du har i en virksomhed, jo større stemmeret har du til at fortage beslutninger i virksomheden. Men når man køber aktier som almindelige investorer, så vil man ikke have stemmeret eller kunne træffe beslutninger i virksomheden.

Når man har aktier i en virksomhed og hvis det går godt for virksomheden, så vil du få et afkast som en del af virksomhedens ejere. Hvis det går dårligt, så falder aktien og dine aktier mister derfor værdi.

Hvor hurtigt kan du komme i gang med at investere?

Det er faktisk ikke særligt svært at investere i aktier. Du kan oprette dig på en handelsplatform og komme i gang indenfor få minutter, hvis du altså ved hvad du skal investere i og du kan følge de nye aktiekurser på aktieapp.dk. Hos stort set alle investeringsplatforme skal du skrive dine personlige oplysninger ind og godkende betingelserne med NEM ID og så er du faktisk i gang med at handle med aktier.

Hvorfor bør du starte med aktieinvestering?

Igennem de seneste 100 år, så har det været attraktivt at investere i aktier. Aktierne har steget med omkring 7 % om året, og det er altså inkluderet de største finanskriser og børskrak, hvilket altså har vist at markedet stiger bagefter et krak hver eneste gang.

Du kan selv bestemme hvilken type investor du ønsker at være. Du kan eksempelvis vælge at være en passiv investor, der vælger at investere langsigtet og på den måde kun investere meget sjældent. Hvis du investere som en langsigtede investor, der ønsker at være forholdsvis passiv, så kan du forvente at få et aktieafkast på mellem 5 og 10 % i afkast om året, hvis du vælge at lade dine penge stå i flere år.

Du kan dog også vælge at blive en aktiv investor, og derved købe aktier løbende i løbet af året. Dette inkludere dog også at du får en større risiko, men her kan dit afkast potentielt også være endnu større end det blive som en passiv investor.

Hvor kan jeg købe aktier henne?

Hvis du gerne vil købe aktier, så er der flere måder at gøre det på. Du kan enten vælge at købe aktier igennem banken, hvor du kan få oprettet et aktiedepot hos din bankrådgiver. Så kan du enten vælge at handle efter hvad du selv ønsker at gøre, eller vælge at få hjælp fra din bankrådgiver. Her skal du dog være opmærksom på at en bankrådgiver i mange tilfælde får en form for provision ved at henvise til sine egne produkter og derfor skal du tage disse anbefalinger med et gran salt.

Jeg vil lige nævne et par muligheder for hvor du kan købe aktier henne, så du har flere alternativer.

Banken

Du kan købe aktier igennem banken, hvor du får oprettet et aktiedepot af din bankrådgiver, eller bestiller et på din netbank. Derefter skal du blot overføre penge til dit aktiedepot og så kan du faktisk komme i gang med at handle. Når du handler igennem banken, så skal du ved hver aktiehandel betale det der hedder ’’kurtage’’ som er et gebyr du betaler til banken for at håndtere dine køb af værdipapirer.

Det er som regel relativt dyrt at købe aktier igennem banken, da de er ret dyre i gebyrer, så derfor er det som regel ikke den mest eftertragtede måde at handle på, hvis du aktivt handler med aktier og køber aktier ofte.

Nordnet

Nordnet er en af de største handelsplatforme i norden, og har over 700.000 oprettede kunder. Det gør dem til en af de store spillere i norden, og de er også nogle af dem med den mest simple brugerflade, så enhver nybegynder indenfor aktiehandel kan undgå at komme galt afsted. Her kan du handle med aktier og andre værdipapirer.
Udover at du kan handle aktivt på Nordnet til kurtage fra kun 29 kroner, så kan du faktisk også handle fuldstændig uden kurtage med Nordnets månedsopsparing. Når du handler igennem Nordnets månedsopsparing, så kan du sætte månedsopsparingen til at investere hver måned helt automatisk for dig. Du kan investere ned til 500 kroner om måneden, men du kan dog kun investere i investeringsforeninger og derved ikke enkeltaktier. Men til gengæld er der gratis kurtage hvilket gør det til en perfekt mulighed, hvis du kun ønsker at investere helt automatisk.

Sådan her køber du aktier

Når du skal købe aktier, så forgår det hele på nettet i dag. Du skal blot handle igennem dit aktiedepot i banken eller igennem din handelsplatform. Begge dele agere som børsmægler for dig, hvilket altså betyder at de køber aktierne på børsen på vegne af dig, og til gengæld skal man betale en såkaldt kurtage, som endeligt blot er et administrationsgebyr for at gennemføre handlen for dig.

Når du køber aktier, så handler du med udbud og efterspørgsel, hvilket også betyder at aktier kan flyve en smule op og ned hele tiden.

Konklusion

Det behøver ikke at være særligt besværligt at handle med aktier men det vigtigste er at du blot har forstand på hvad aktier reelt set er. Du bør lave din egen research og ikke investere efter andres råd, da der ikke findes nogen i verden der kan forudsige fremtiden. Du bør heller ikke invester i noget du ikke forstår, men efter at du har læst vores guide, så vil du være langt bedre rustet til at handle med aktier som en begynder.

Læs også artiklen: Gratis Streaming – Sådan streamer du gratis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *